Au, dat beest prikt!
         Vier informatieve verhalen
alex de wolf
Au, dat beest prikt! is een van de eerste boeken (1988) van Ditte Merle en is voor kinderen vanaf groep 3.
Alex de Wolf maakte de tekeningen erbij. Ditte: "Het was onze eerste samenwerking. We wisten toen nog niet dat we later meer boeken samen zouden maken. Zoals IJsberen en andere draaikonten (1997) en Het boerenbeestenboek (1999). En wie weet hoeveel boeken er nog komen! "
Kijk eens op:  http://www.alexdewolf.nl/
vier prikbeesten
In Au, dat beest prikt! kom je van alles te weten over vier prikbeesten: de egel, de mug, de kwal en de hoofdluis.
wist je dat...
Egels in het rond spugen?
Alleen vrouwtjes-muggen steken?
Kwallen met pijltjes schieten?
Hoofdluizen niet van kale knikkers houden?

 

Recensie
Ditte: "Elk jaar worden er honderden nieuwe kinderboeken geschreven. Die krijgen lang niet allemaal een bespreking. Als je boek besproken wordt, betekent dit dat het op de een of andere manier is opgevallen. Soms kun je als schrijver iets van een bespreking leren, maar meestal niet. Dan staat er niets nieuws in of het klopt niet of je bent het niet eens met de mening van de recensent. Maar besproken worden is altijd beter dan niet besproken worden. Want je wil natuurlijk dat je boeken onder de aandacht komen en gelezen worden."
 

Uit NRC Handelsblad, 1988
Au, dat beest prikt! bevat informatieve verhaaltjes voor kinderen die net kunnen lezen. Ze gaan over egel, mug, kwal en hoofdluis. De auteur Ditte Merle beschreef eerder in Onder dat blaadje zulke dichtbije beestjes als pissebed, worm, slak en oorworm. Uit haar boekjes komt ze naar voren als een moderne moeder of kleuterjuf, die veel weet en daar aardig over kan vertellen. De verhouding tussen mens en dier wordt realistisch maar soms nogal onverwacht uit de doeken gedaan. Na precieze en interessante gegevens over muggeneitjes en de functie van de muggenbeet volgt ter afsluiting: "Aha, je ziet weer een mug. Ze zit op de muur. Pats! Die is raak. De mug is plat. Maar de muur is rood. Eigen schuld, dikke bult."
Zoals zo vaak in dierenverhalen voor kinderen leidt de voortplanting tot hoogstandjes van wazige formuleerkunst. Egels: "Nu kan Egelmans op haar kruipen. Als alles goed afloopt, krijgt Prikkel over een tijdje jongen." Muggen: "Ze vrijen en de eitjes worden bevrucht." De plaatjes zien er aardig uit, maar zijn niet altijd even verhelderend.
Bregje Boonstra
 

2008 Copyright Ditte Merle Stichting All rights reserved